Az álmod, mely téged álmodik

Az álmod, mely téged álmodik

April 10, 2019

|Csongor M.

avagy, így kezdődött a pszicho-edukációm | önéletrajzi szösszenet

10 évvel ezelőtt (2009)

álmodtunk egy merészet. Jó barátommal, továbbá az akkori barátnőmmel is, azon tanakodtunk, mi lenne, hogyha a pszichológiát el lehetne juttatni a tömegeknek? Nem a szigorlati tételsorok részleteit, hanem azt, ami a hétköznapi emberek számára hasznos és befogadható, érthető 5 év egyetemi képzés nélkül is. Nem könyvekben, nem szakcikkekben, hanem beszélgetve meg előadásokon, de szakmailag megalapozottan.

Ám máshogy lett.

Csak hát, az álmom ettől még nem akart elmúlni. No meg, kellett a pénz is, kellett dolgozni, nemcsak álmodozni. 😉

7 évvel ezelőtt (2012)

a barátommal tovább gyúrtuk a témát, ötleteltünk, vizionáltunk. Megszületett az InCenter ötlete, egy pszichológiai szolgáltató központ, ahol előadásokon, workshopokon, egyéni tanácsadáson keresztül lehet segíteni az embereket, és terjeszteni a pszichológiát, meg eljuttatni az előnyeit az emberekhez. Úgy volt, közös gyerek lesz az ötlet.

De máshogy lett. És hát, pénzünk sem volt rá, hogy ilyet nyissunk, meg mindenkinek ott volt az élete; nem lett szolgáltatóközpont.

Multi-szolga lettem (működésfejlesztési projektmenedzser multinacionális cégnél) , ami akkor jó ötletnek tűnt. Úgy volt elengedem az álmomat, de az viszont nem akart elengedni.

5 évvel ezelőtt (2014)

otthagytam a jól fizető állásomat a nagy semmire. Bátor vagy hülye voltam? Talán kicsit mindkettő.

Nem volt jó. Fogytam. Rohamosan.
És pénzben is. A villanyszámla tartozásaim miatt a lakhelyem környékén még a közvilágítást is kikapcsolták. 🙂

Na, jó, nem, de mélyponton voltam. És hát, kellett a pénz. Miközben fordítottam és angolt tanítottam, belül ordítottam, hogy miért nem érti ennek a fontosságát egy befektető sem. Pedig csak rosszul kommunikáltam, rossz helyen. De meglett a website-terv, lettek előadás anyagok, némi ismertség, és lettek szakmai kapcsolatok is, akik láttak ebben fantáziát. Csak hát ők sem voltak sem angyal-befektetők, sem online-marketing guruk, de még csak webapp-designerek sem.

4 évvel ezelőtt (2015)

egy kis pályázati forrásból, csináltattam egy website-ot (www.incenter.hu), vettem laptopot, ezt-azt, meg próbáltam életben maradni, vállalkozóként, megrendelések és jövedelem nélkül.

Megtartottam az első ilyen, kifejezetten pszicho-edukációs előadást, tudod a 3F-nek (friends, family & fools – a szerk.) Eljöttek.
Hatan.
Örültem, valami elindult.
A másodikra négyen jöttek.

Zavarba jöttem, valami visszafordult.

Mit csinálok rosszul? Mit kellene máshogy? Elindultam tanulni a hogyant, a vállalkozás-építést, a self-brandinget, online event kreálást stb. Közben óriási adósságokat hoztam össze.

Közel voltam ahhoz, hogy feladom. De az álom, amely engem is álmodott, elkezdte máshol is felütni a fejét.

(A mocsok! Azt hittem, hogy csak az enyém…mááj presössz!)
S közben lett hurráhétfő, és Pszichorendelés, Vírus Pszichó és Pszichozanza. Láttam, hogy van erre igény, és ez erőt adott.

Csak hát kellett a pénz.

3 évvel ezelőtt (2016)

jó ötletnek tűnt,  hogy mellékesben köz-szolga leszek; és majd így fogom ezt a pszichoedukációt folytatni. Nevelési tanácsadásba vágtam, kiemelkedően tehetséges gyerekek és szüleik mellett. Pénzügyileg nem lettem sokkal jobban, de legalább volt mit inkasszóznia a banknak. 🙂 Ami ennél is fontosabb, hogy közben elhittem, hogy megállhatok a tanácsadás világában is, nemcsak a színpadon, előadóként, és nemcsak „bogaras” kutatópszichológusként. És készültek az előadás anyagok, az üzleti tervek, a business case-k és a roadmapek, pitchek, elevator speechek, project és implementation planek. (ezek mind olyan kifejezések … á, hagyjuk. – a szerk.)

Közben én is elkészültem.

Teljesen.

De még mindig hittem az álomban, hogy lesz pszicho-edukációs központ népszerűsítéssel és tanácsadással.

Gyorsítsunk, mert így is hosszú már.

Az elmúlt 3 évben lett PszichoforYou és Mindset Pszichológia. Erősödött a Minden, ami pszichológia és nagyjából-egészében minden, ami pszichológia. Például a Mindennapi pszichológia. 🙂 
Se szeri, se száma ma már azoknak a médiumoknak, Fb-csoportoknak, websiteoknak, life-coachoknak, motivátoroknak és aura-heggesztőknek, akik pszichológiai tudás-megosztást, készségfejlesztést vagy éppen tanácsadást (ha nem terápiát!!!) kínálnak.

Bejött az álmom. A pszichológia tényleg fontos.
Egyre többen fogyasztják, és fogyasztanák igényes formában.

Emiatt külön öröm, hogy pl. a Be Smart Klub-bal tök jól össze tudunk dolgozni immáron 2 éve, és szállítjuk a pszicho-edukációs előadásokat. Hasonló kezdeményezésekben gondolkodunk a Tudatos Fiatalok Közösségével. A Mindset meg hasít, és szolgáltatja mindazt, amit valaha, 10 éve Balázzsal az InCenterként  megálmodtunk.

És most már tudom, hogy nem mi álmodjuk a jövőt, hanem a jövő álmodik minket.
 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top